Barnebøker

Her kommer vi med våre favoritter innen barneboksjangeren.

Charlie og sjokoladefabrikken – Roald Dahl

Charlie og sjokoladefabrikkenRoald Dahl, født i 1916 i Cardiff, Wales til norske foreldre, har skrevet flere av verdens mest kjente barnebøker. En av de mest kjent er Charlie og hans eventyr på sjokoladefabrikken og er inspirert fra skoletiden hans da sjokoladeselskapet Cadbury ofte sendte nye produkter til skolen for å få tilbakemeldinger på de.

Historien handler om Willy Wonka, eieren av en sjokoladefabrikk som har valgt å åpne opp døren til fabrikken sin for fem barn og deres foreldre. En gutt som heter Charlie Bucket er en av de heldige. Han bor med sine besteforeldre i et lite hus med kun ett soverom. Sammen med bestefaren besøker de Willy Wonka sin sjokoladeproduksjon dagen etter hvor de får seg et virkelig eventyr.

Drømmen om Narnia – C.S. Lewis

Drømmen om NarniaDrømmen om Narnia ble skrevet av C.S. Lewis og kom ut i 1955. Det er den siste boken publisert i Narniaserien, men i kronologisk rekkefølge er det den første.

Her møter vi de to nabobarna Digory Kirke og Polly Plumber som liker å leke med hverandre. De oppdager en tunnel som kobler de to husene deres sammen, og finner en dør som går inn til Digory sin onkel, Andrew. Han er en selvlært magiker og gir de to barna to ringer som leder dem til en eventyrverden kalt Narnia. Her kommer de i kontakt med intelligente dyr som kan snakke, ikke minst den kloke løven Aslan, og de må hjelpe dyrene bekjempe den onde heksen Jadis.

Harry Potter og de vises sten – JK Rowling

Harry Potter og De Vises SteinJK Rowling sin serie om Harry Potter tok verden med storm da den første boken, «Harry Potter og de vises sten» ble utgitt i 1997. Det er den første boken hvor vi bli kjent med ungutten Potter som bor hos sin tante og onkel. Her blir han ikke bra behandlet, og ingen har fortalt Harry at foreldrene hans hadde magiske evner. De ble også drept av den onde trollmannen Voldemort som selv ble skadet når det skjedde, og ingen har sett ham siden.

Livet til Harry endres radikalt når han blir innkalt til trolldomskolen Galtvort, og i «Harry Potter og de vises sten» følger vi hans første eventyr inn i den magiske verdenen til JK Rowling.

Pippi Langstrømpe – Astrid Lindgren

Pippi LangstrømpeDet er skrevet flere bøker om den oransjehårede jenten Pippi Langstrømpe, og den første boken ble utgitt med navnet hennes som tittel. «Pippi Langstrømpe» ble skrevet av Astrid Lindgren og de tre hovedbøkene ble utgitt mellom 1945 til 1948. Den første norske oversettelsen på ble publisert i 1946.

Pippi, eller hennes fulle navn, Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrøme, er en en livlig jente. Hun er verdens sterkeste og bor alene i et hus som er kalt Villa Villekulla. Her bor hun sammen med hesten sin og en ape som heter «Herr Nilsson». Hun blir kjent med nabosøskenene Tommy og Annika, og sammen opplever trioen mye rart og moro.