Finansbøker

Her får du vår Topp 4 liste over anbefalte bøker innen økonomi og finans.

Tenke, fort og langsomt – Daniel Kahneman

Tenke-fort-og-langsomtDet er den Nobel-vinnende forskeren Daniel Kahneman som har skrevet boken «Tenke, fort og langsomt». Kahneman er regnet som en av grunnleggerne til det som nå er kjent som atferdsøkonomien og beskriver i sin populære bok de to tankesystemene vi bruker for å fatte avgjørelser. «Type 1» tenking som er impulsiv og raskt, og «type 2» tekning som er mer metodisk og logisk. Når det gjelder økonomiske avgjørelser ender man fort opp med å ta beslutninger som ikke er like gjennomtenkte som man gjerne helst skulle ønske. Boken kan gi deg svar på hvorfor det er tilfellet, og vil gi deg en bedre forståelse for hvordan økonomiske prinsipper fungerer i henhold til menneskers måte å tenke på.

Freakonomics – Stephen Dubner og Steven D. Levitt

FreakonomicsEr du interessert i å vite hvordan den økonomiske verden egentlig fungerer? Denne boken som ble publisert i 2005 og er skrevet av journalist Stephen Dubner og økonom Steven D. Levitt, tar en nærmere titt på på hverdagslige (og ikke så hverdagslige) situasjoner og bryter ned hvordan ting egentlig fungerer. For eksempel, får du den besten avtalen om du skal selge boligen din ved å leie en eiendomsmegler? Boken kan gi deg svaret på det. Boken tar for seg en rekke ulike temaer. Alt fra å utforske det økonomiske perspektivet rundt narkotikasalg til sumowrestling.

The Big Short: Inside the Doomsday Machine – Michael Lewis

The Big ShortMichael Lewis var det som skrev den nå filmatiserte boken med samme navn i 2010. Etter den ble publisert lå den hele 28 uker på bestselgerlisten i USA.

Boken tar for seg eiendomsboblen som førte til finanskrisen i 2007. Vi møter her flere personer som var direkte involvert i krisen. Blant de Meredith Whitney som forutså konkursen for Citigroup og Bear Stearns. Fondsmogulen Steve Eisman og Michael Burry, og Cornwall Capital som gikk fra å styre et fond på 100 000 USD som etter markedkrasjet var verdt over 120 millioner.

Den intelligente investor – Benjamin Graham

The Intellegent InvestorBoken til Benjamin Graham er kanskje en av de eldre bøkene på listen med en utgivelsesdato som strekker seg helt tilbake til 1949, men den blir fortsatt priset som en av de beste bøkene om langsiktige investeringer. Blant annet stjerneinvestoren Warren Buffet har boken til Graham som sin favoritt og var tidligere student av forfatteren på Columbia Business School.

«Den intelligente investor», som finnes i egen norsk utgave, tar for seg prinsippene rundt verdiinvesteringer. Altså hvordan man kan se etter langsiktige måter å plassere penger i solide selskaper, eller grupper av selskaper, som gjerne er undervurdert av markedet. Graham tar for seg hvordan man må fokusere og analysere hvordan selskapene faktisk gjør det, fremfor å bli forvirret av de ofte ulogiske bevegelsene som kan skje i markedet.